Aardgasvrij wonen

Aardgasvrij betekent dat je geen aardgas gebruikt om je woning te verwarmen, warm water op te wekken of te koken. Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken.

Heb je vragen over aardgasvrij wonen in Tilburg? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stel ze dan via aandeslagmetjehuis@tilburg.nl

Algemeen

 

Waarom aardgasvrij? 

Wanneer we stoppen met de aardgaswinning in Groningen, moeten we aardgas importeren. Dat zal ertoe leiden dat de aardgasprijs omhoog gaat en we afhankelijk worden van andere landen. Om energie betaalbaar te houden, is het slim om te kijken naar andere keuzes dan aardgas.

Is het verplicht om aardgasvrij te wonen? 

Op dit moment is het aanpassen van je huis tot een aardgasvrije woning niet verplicht. Met een aantal aanpassingen kun je er al voor zorgen dat je minder energie verbruikt. 

Wat is de rol van de gemeente? 

De gemeente heeft de taak om voor elke wijk een plan te maken om van het aardgas af te gaan. Dit doen we door op zoek te gaan naar de beste alternatieven voor de wijk. Daarbij werken we met veel partijen samen. Denk hierbij aan woningcorporaties, warmte- en energiebedrijven, installateurs, aannemers, ondernemers, huurders en huiseigenaren. Uiterlijk in 2021 is er voor elke wijk een plan voor de warmtetransitie. Voor de wijken die vóór 2030 al van het aardgas afgaan, is in 2021 ook bekend welk alternatief voor aardgas er komt.

Waarom wordt het aardgasvrij maken van woningen per wijk onderzocht? 

Het beste alternatief voor aardgas kan per wijk verschillen. Het kan zijn dat de beste en goedkoopste oplossing, bijvoorbeeld een warmtenet, pas haalbaar is als de hele buurt mee doet. Daarnaast kan het veel geld schelen om gezamenlijk in te kopen of samen werkzaamheden uit te laten voeren. Buurtgenoten zijn vaak voordeliger uit wanneer er een gezamenlijk plan is om woningen aardgasvrij te maken. Een andere reden waarom alternatieven voor aardgas per wijk worden onderzocht, is dat het zo kan zijn dat er graafwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Bij die graafwerkzaamheden worden vaak hele straten of buurten per keer betrokken om de overlast en kosten te beperken. 

Ik huur een woning. Moet ik zelf actie ondernemen of zorgt de woningcorporatie dat ik van het gas af ga?

Je hoort van de verhuurder wanneer er plannen zijn voor aanpassingen naar aardasvrij wonen in je huis of flat. Bij aanpassingen in je woning zal de verhuurder ook met jou als huurder overleggen. Je kunt uiteraard zelf met ideeën en voorstellen het gesprek met de verhuurder aangaan. 

Wat zijn alternatieven voor aardgas?

De alternatieven voor aardgas zijn in 3 categoriën te verdelen:

 • Warmtenet: Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water verwarmt je woning en zorgt dat er warm water uit de kraan stroomt. 
 • All Electric: All Electric is de verzamelnaam voor oplossingen waarbij warmte wordt geproduceerd met elektriciteit. Voor het opwekken van warmte wordt dan een warmtepomp gebruikt. Een bijzondere toepassing van een volledig elektrische oplossing is de 'Nul-op-de-meter'. Zo'n woning heeft een netto energieverbruik van nul of minder. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
 • Groen gas: Groen gas is er in de vorm van biogas, synthetisch gas en waterstof. Er is nog weinig groen gas en het gas dat er is, wordt nu vooral gebruikt voor auto's en de industrie. Om de beperkte hoeveelheid groen gas zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zullen woningen die van dit gas gebruik maken ook goed geïsoleerd moeten worden.

Technisch

 

  Waarom stappen we niet over op groen gas?

  Groen gas is een mooi alternatief voor aardgas. Helaas is dat groene gas maar in kleine hoeveelheid beschikbaar en het gas dat beschikbaar is, wordt voornamelijk als grondstof gebruikt in de industrie of bij vervoersmiddelen. Ondanks de ontwikkelingen in de productie en het gebruik van groen gas, kunnen we niet wachten op een doorbraak. Daarvoor is de opgave om voor 2050 alle woningen aardgasvrij te hebben te groot. Het is dus belangrijk dat we nu al aan de slag gaan en tegelijk de nieuwste technieken blijven inzetten voor aardgasvrij wonen.

  Waarom is isoleren belangrijk?

  Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning. Met goede isolatie gaat weinig warmte verloren en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. De temperatuur in huis blijft zo heel constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm en in de zomer juist koel. Bij sommige alternatieven voor aardgas is isolatie zelfs de belangrijkste maatregel. Zonder goede isolatie zijn die aanpassingen naar aardgasvrij wonen minder efficiënt.

  Praktisch

  Ik ga verbouwen. Waar kan ik rekening mee houden?

  Je kunt tijdens de verbouwing de woning voorbereiden op aardgasvrij wonen of de woning al aardgasvrij maken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je woning en elektrisch koken. Je kunt je laten adviseren over de mogelijkheden voor jouw woning door een energieadviseur.

  Mijn cv-ketel moet vervangen worden. Wat kan ik het beste doen? 

  Het is nu nog niet bekend wanneer welke wijk van Tilburg van het aardgas af gaat. Als je van plan bent je woning aan te passen naar aardgasvrij, is het verstandig om te kijken of er in je buurt al mogelijkheden voor aardgasvrij wonen zijn. Als aardgasvrij in de wijk op dit moment nog niet haalbaar is, kan je een cv-ketel huren. Daarnaast kun je kiezen voor een hybride systeem (deels duurzaam en deels op gas). Mocht je nog willen wachten met het aanpassen naar aardgasvrij, kies dan een moderne en zuinige ketel.

  Moet ik elektrisch gaan koken als mijn woning aardgasvrij wordt? 

  Ja, koken op gas kan dan niet meer. Je moet overstappen op elektrisch koken. Koken op inductie is het meest gekozen alternatief en heeft veel voordelen. Zo is inductie een stuk veiliger dan koken op aardgas en is de inductiekookplaat veel eenvoudiger schoon te maken. Je kunt op ieder moment overstappen op inductie, ook als je huis nog niet volledig aardgasvrij gemaakt kan worden.

  Wil je meer weten over hoe je jouw woning stap voor stap aardgasvrij kunt maken? Bekijk dan het stappenplan aargasvrij wonen op de website van Milieu Centraal.

  De kosten

  Wie betaalt het?

  De gemeente Tilburg draagt een deel van de kosten, maar aardgasvrij worden vraagt ook wat van de bewoner. Heb je een koopwoning en ga je aardgasvrij wonen? Dan zijn er kosten op het moment dat de woning wordt aangepast. Vaak verdien je deze kosten terug omdat de energiekosten kunnen dalen. Huur je een woning? Ga dan met de verhuurder in gesprek over de mogelijkheden en kosten van aardgasvrij wonen.

  Ik heb geen geld om grote investeringen te doen om mijn huis aardgasvrij te maken. Maar ik wil het wel graag. Hoe kan dit opgelost worden? 

  Je kunt je investering van te voren financieren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via de Stimuleringslening van de gemeente, het Nationaal Warmtefonds of bij de bank. Het Rijk heeft ook subsidieregelingen voor dit onderwerp.

  Gaan mijn maandelijkse energielasten naar beneden? 

  Dat is afhankelijk van de gekozen oplossing en of je investeert in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, een zonneboiler en zonnepanelen.