Subsidie, sparen of lenen?

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen de energierekening. Maar er is wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken.

Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in de kosten. En er zijn leningen met gunstige voorwaarden die je kunnen helpen als je te weinig spaargeld hebt. Een overzicht van alle landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen is te vinden op Energiesubsidiewijzer.nl.

Subsidie

Ben je woningeigenaar en heb je vanaf 15 augustus 2019 voor je woning minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Meer informatie en aanvragen van de subsidie via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Spaargeld

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Dat is het meest voordelig qua rendement. Heb je dat niet of wil je het bewaren voor andere zaken? Dan kan je wellicht geld lenen.

Geld lenen

Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.

  • Er zijn speciale leningen voor als je je eigen woning wilt verduurzamen; de landelijke Energiebespaarlening en de Stimuleringslening van de gemeente. De stimuleringslening is er ook voor mensen die onvoldoende inkomen maar wel voldoende overwaarde op hun huis hebben.
  • Bekijk of je lopende hypotheek ruimte biedt. En als je een huis gaat kopen, vraag dan of je extra ruimte in je hypotheek kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen die je later nog wilt nemen. Meer informatie vind je op de pagina Extra hypotheekruimte op deze website.
  • Het is ook mogelijk om zonnepanelen en andere installaties te huren. Dan ben je uiteindelijk wel duurder uit dan wanneer je zelf de aankoop betaalt.