Zon op je dak Tilburg

Je kunt nu voordelig en makkelijk zonnepanelen aanschaffen met hulp van de gemeente. Je krijgt dan 1 pakket waarin financiering, aanleg en onderhoud van de panelen zit. De investering per maand is lager dan de opbrengst op je energierekening. Zo houd je direct geld over en word je 15 jaar ontzorgd in service en onderhoud door een professionele partij. 

Hoe werkt het?

Na inschrijving wordt contact met je opgenomen door de leverancier, Hoppenbrouwers Techniek. Zij maken een proefberekening voor het aantal panelen en de geschatte opbrengst. Is de uitkomst positief en ga je akkoord met de offerte? Dan ga je een overeenkomst met de gemeente aan. Je leent dan het bedrag voor aanschaf en onderhoud van de panelen voor 15 jaar bij de gemeente. Door de financieel gunstige regeling profiteer je vanaf het eerste jaar van de opbrengst uit je panelen. Hoppenbrouwers zorgt ook vijftien jaar lang voor service en onderhoud van je panelen. Na vijftien jaar zijn de panelen afgelost en kun je nog jarenlang profiteren van de opbrengst.

Interesse?

Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Meld je dan aan en vul het inschrijfformulier in. Via de aanmeldknop hieronder kom je direct op de aanmeldingssite bij Hoppenbrouwers. Zij nemen dan contact met je op voor een intake.

Wie mag meedoen? Onder welke voorwaarden?

Het aanbod ’Zon op je dak Tilburg’ is voor huiseigenaren, kleine bedrijven, verenigingen en Vereniging van Eigenaren (VvE) met een woning of accommodatie in de gemeente Tilburg. Daaronder vallen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Tilburg en Udenhout. Je kunt maximaal 30 zonnepanelen aanschaffen.
We stellen geen nadere eisen. Zo maken we zonnepanelen voor iedereen mogelijk. Je hoeft zelf geen grote investering te doen. En ook als je maar enkele panelen wil, kun je meedoen.

Wat houdt het aanbod in?

De gemeente biedt een voordelig alles-in-1 pakket met de financiering, de installatie én 15 jaar onderhoud van de panelen. We regelen alles voor je en hebben al een betrouwbare leverancier geselecteerd: Hoppenbrouwers Techniek.
In het pakket zitten zonnepanelen van goede kwaliteit voor een gunstige prijs (capaciteit: 320 Wp). Met onze slimme financiering zijn je kosten lager dan de opbrengsten. Je krijgt een lening bij gemeente Tilburg en betaalt slechts 0,75% rente. De lening is zonder BKR-registratie. De panelen zijn vanaf dag 1 van jou en leveren meer op dan dat je maandelijks betaalt. De installatie wordt goed gemonitord en onderhouden, voor een optimale opbrengst.  Na 15 jaar is de lening afgelost. Dan stopt ook het onderhoud. Je kunt nog jarenlang profiteren van de opbrengst van je panelen. Dit aanbod geldt voor 2021 tot en met 2022.

Wat kost het?

De gemeente financiert de aanschaf en de aanleg van jouw zonnepanelen (zo’n € 383 per paneel). Gedurende 15 jaar betaal je maandelijks een bedrag aan de gemeente. In dat maandbedrag zitten:

 • de aflossing van jouw zonnepanelen. Inclusief rente is dat ongeveer € 27 per paneel per jaar.
 • 0,75% rente over de aflossing. De rente is zo laag, omdat de gemeente goedkoop geld kan lenen en geen winstoogmerk heeft.
 • service en onderhoud kosten. De bijdrage is een kleine € 8 per paneel per jaar.
 • administratiekosten. Die zijn € 15 per jaar.

De intake en de offerte zijn kosteloos.

Zijn er aanpassingen nodig aan de meterkast? Die kun je laten meefinancieren in de lening. Eventuele meerkosten zijn niet in de basisprijs meegenomen.  

In de tabel hieronder zie je de totale kosten* afhankelijk van het aantal panelen. De kosten zijn inclusief btw. In de meeste gevallen krijg je 21% btw over de aanschafkosten terug van de Belastingdienst zodra je panelen op je dak liggen. Met die btw-teruggave is nog geen rekening gehouden; de netto kosten zullen dus lager zijn.

 
Kosten voor aanschaf en onderhoud, incl. btw
Aantal panelen Totale kosten/jaar (nog excl. btw-teruggave) 
4 € 155
5 € 190
6 € 225
7 € 260
8 € 295
9 € 330
10 € 365
11 € 400
12 € 435
13 € 470
14 € 505
15 € 540
16 € 575
17 € 610
18 € 645
19 € 680
20 € 715
21 € 750
22 € 786
23 € 821
24 € 856
25 € 891
26 € 926
27 € 961
28 € 996
29 € 1.031
30 € 1.066

*Alle bedragen zijn afgerond en bedoeld om een beeld te geven; er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Welk voordeel heb ik?

Naast voordelig en zorgeloos zon op je dak, heb je meteen financieel voordeel. Uitgangspunt is dat de besparing groter is dan de aflossing die je maandelijks betaalt. De besparing hangt af van de opgewekte zonne-energie. Hoe meer panelen je hebt, hoe groter het voordeel. Tot 2030 heb je nog extra financieel voordeel van wat je panelen aan het elektriciteitsnet leveren (vanaf 2023 wordt de saldering* afgebouwd). Als je na 15 jaar de lening hebt afgelost, kun je nog jarenlang profijt hebben van je panelen. Hieronder twee rekenvoorbeelden.

 
Besparing Gemiddeld per jaar In 15 jaar Tijdens totale levensduur (ca. 25 jaar)
Bij 12 panelen € 180 € 2.700

€ 6.200

Bij 4 panelen € 50 € 750 € 1.900

In deze berekening is meegenomen:

 • de btw-teruggave. Hiervoor kom je in aanmerking als je btw-plichtig bent. Voorwaarde is dat de energienota op naam staat van de persoon die de btw terugvraagt en dat je in de afgelopen 4 jaar niet al van de regeling gebruik hebt gemaakt;
 • gemiddeld 25% eigen verbruik van zonne-energie (landelijke richtlijn van Milieu Centraal);
 • de toekomstige salderingsregeling. Vanaf 2023 kunnen eigenaren van zonnepanelen jaarlijks 9% minder salderen, na 2030 vervalt dit financiële voordeel. De zonnepanelen blijven dan toch voordelig voor je portemonnee.

*Salderen = verrekening van de opbrengst van de zonnepanelen met het eigen gebruik van het elektriciteitsnet. 

Wat kan ik nog kiezen?

Je bepaalt zelf hoeveel panelen je wil aanschaffen. In overleg met Hoppenbrouwers bepaal je verder waar de omvormer komt. Het soort paneel staat al vast. In het aanbod zit standaard een modern zwart paneel met een capaciteit van 320 Wp. Ook de omvormers en optimizers zijn van goede kwaliteit (merk: SolarEdge).
Let op: je sluit een overeenkomst met de gemeente voor een totaalpakket: financiering, aanleg én onderhoud. Het is niet mogelijk alleen mee te doen voor de aanleg van zonnepanelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. Na je aanmelding belt Hoppenbrouwers je voor een vrijblijvende intake. Om een goede offerte te kunnen maken, stellen ze je al enkele vragen en plannen ze een huisbezoek. Hoppenbrouwers neemt daarbij alle coronamaatregelen in acht. Een adviseur bekijkt met jou de wensen en mogelijkheden. Hoeveel panelen wil je, hoe gaat de installatie eruit zien, waar kan de omvormer komen, is een aanpassing nodig van de meterkast? Na de intake ontvang je  een offerte. Pas dan beslis je of je meedoet.

Ben je akkoord met het aanbod? Dan stuur je de getekende overeenkomst naar de gemeente. Na 14 dagen wettelijke bedenktijd maakt Hoppenbrouwers met jou een afspraak voor de aanleg. Het plaatsen van de installatie gebeurt over het algemeen op 1 dag. Als alles is aangesloten, krijg je uitleg over de monitoring van je zonnepanelen.

Wat valt onder service en onderhoud?

Met de service van Hoppenbrouwers wordt je zoveel mogelijk ontzorgd:

 • ze regelen  de aansluiting van je installatie op het elektriciteitsnet;
 • ze helpen je bij de btw-teruggave van de aanschaf van je panelen;
 • zo nodig  verzorgen ze een aanpassing van de meterkast (de kosten daarvoor kun je laten meefinancieren in de lening).

Na de aanleg van je installatie zorgt Hoppenbrouwers 15 jaar lang voor het onderhoud:

 • maandelijks houden ze in de gaten of  jouw panelen voldoende opleveren;
 • elke 5 jaar komen ze langs voor een preventieve check van je installatie;
 • ze maken jouw panelen 1 maal schoon;
 • ze zorgen voor reparatie of vervanging van onderdelen (ook de omvormer) als de installatie niet goed werkt;
 • er is een storingsdienst die je 7 dagen per week kunt bellen bij problemen.

Na 15 jaar stopt het onderhoud, maar heb je nog jarenlang voordeel van je zonnepanelen.

Hoe wordt het financieel geregeld?

Je gaat een overeenkomst aan met de gemeente Tilburg voor een lening met een looptijd van 15 jaar. Hiermee verplicht je jezelf tot maandelijkse afbetaling. De maandelijkse termijnen berekent Hoppenbrouwers bij de offerte. Voor de maandelijkse termijnen geef je de gemeente een doorlopende incassomachtiging. De aflossing wordt dan telkens automatisch afgeschreven van je bankrekening.

De btw die je betaalt over de panelen, kun je terug vragen bij de Belastingdienst (kijk voor de voorwaarden bij ‘Welk voordeel heb ik’). Hoppenbrouwers bereidt die aanvraag helemaal voor je voor.

Betaal je de maandelijkse termijn niet, dan neemt Hoppenbouwers contact met je op. Zo nodig start een incassotraject. Kom je door onvoorziene omstandigheden in financiële problemen? Liefst kijken we dan samen naar een oplossing. Neem hiervoor altijd meteen contact op met Hoppenbrouwers, dit voorkomt veel problemen.

Kan ik tussentijds aflossen?

Ja, dat kan: maximaal 1x per jaar en minimaal € 500,-. Je kunt daarvoor een herberekening van de lening aanvragen bij Hoppenbrouwers. Op het moment dat je de installatie in zijn geheel hebt afbetaald, kun je er voor kiezen om ook de bijdrage voor onderhoud en service te stoppen. Je betaalt dan wel een afkoopvergoeding. Die is afhankelijk van het moment waarop je stopt.

Waar moet ik op letten bij een monument?

Zonnepanelen op monumenten zijn altijd maatwerk. in de meeste gevallen is plaatsing wel mogelijk, bij voorkeur aan de achterzijde. Voor de aanleg van zonnepanelen op monumenten is altijd een omgevingsvergunning nodig. Ongeacht of de panelen aan de voor- of achterzijde worden gelegd. Dat geldt ook voor panden in een rijks- of gemeentelijk beschermd stadsgezicht.

Wat als er iets verandert in mijn situatie?

Als je verhuist, kan de nieuwe eigenaar van de woning de overeenkomst en de zonnepanelen overnemen. Willen de nieuwe eigenaren dit niet? Dan los je het resterende bedrag in één keer af.

Kom je onverhoopt te overlijden? In overleg kunnen je erfgenamen of nabestaanden de lening dan overnemen of in één keer aflossen.