Appartementen Muiderslotstraat naar label A

31 maart 2020

(Foto Wilfried Scholtes/Beeldveld)

De 24 appartementen in de Muiderslotstraat worden duurzamer. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst allemaal naar Energielabel A gaan. Dat staat voor woningen die zeer zuinig zijn. Initiatiefnemer voor de maatregelen is de Vereniging van Eigenaren (VvE). Verschillende leden van deze vereniging verhuren een appartement.

We spraken een van de eigenaren van een appartement. Hij is blij dat de maatregelen nu in gang worden gezet. "In 2011 zijn de ramen aan de achtergevel vervangen. Dat betekende nieuwe kozijnen en dubbel glas. Daarna wilden we door. Dat was een moeizaam proces van 7 jaar vergaderen. Het lukte niet om tot overeenstemming te komen. Het is de verdienste van de toenmalige voorzitter van de vereniging die verstand had van bouwzaken en zeer gedreven was, dat het lukte. In 2012 werd een voorstel voor extra financiële reservering om ook de voorgevel aan te passen door de VvE goedgekeurd. De uitvoering was gepland in 2018. We zijn een financieel gezonde VvE en hadden geld gespaard voor energiebesparende maatregelen. Daarom nam de gemeente Tilburg contact met ons op. In 2017 is de eerste bijeenkomst geweest met de heer Verweij van de gemeente. Daarna werd een kosteloze scenario-analyse gedaan. We kregen advies over de bouwkundige aspecten en wat er qua lening mogelijk was."

Start december 2019

In december 2019 was de officiële start van de verduurzaming. De appartementen krijgen dakisolatie, spouwmuurisolatie, nieuwe aluminium kozijnen met triple glas, vloerisolatie en de voordeuren worden geïsoleerd. En er komen 130 zonnepanelen op het dak. "We hebben nog gekeken of we de appartementen naar 'nul op de meter' konden krijgen. Dat was helaas niet haalbaar", vertelt de eigenaar.

Uniek aan dit project is dat de particuliere verhuurders zich actief hebben ingespannen om de eigenaren-bewoners warm te krijgen voor veel meer maatregen dan alleen het vervangen van de kozijnen en glas aan de voorgevel. De eigenaar: "Het was lastig om een meerderheid van de bewoners/eigenaren bij elkaar te krijgen op de vergaderingen. Dit moet je hebben, wil je kunnen stemmen om de plannen door te laten gaan. Op een gegeven moment hebben we iedereen persoonlijk uitgenodigd. Dat is ook de verdienste van de voorzitter van de VvE. Die heeft daar hard aan getrokken. Dat werkte. Er kwam een meerderheid die achter de plannen stond."

Lening en subsidies

De maatregelen worden betaald met een VvE-lening en met subsidies. De investering is gemiddeld 18.000 euro per woning. De maandelijkse verhoging van de voorschotbijdrage per woningeigenaar valt weg tegen de energiebesparing en de opbrengst van de zonnepanelen. Dit betekent dat de bewoners het project hierdoor gemiddeld genomen woonlastenneutraal kunnen uitvoeren. De leden van de VvE hebben een hypotheek op de appartementen afgesloten voor de lening. "Als je het appartement wilt verkopen, gaat die hypotheek mee naar de nieuwe eigenaar", vertelt de eigenaar. Daar krijg je wel een prima verduurzaamd appartement voor terug. Het comfort wordt met de maatregelen een stuk groter. Je hebt minder last van verschillen in temperatuur. En door de zonnepanelen kun je voor een groot deel in je eigen energie voorzien. En de vloeren worden geïsoleerd. Dat scheelt ook in de energiekosten."

Bewust bezig

De eigenaar is zelf ook heel bewust bezig met energie. "In de jaren 70 hebben we in ons eigen huis al spouwmuurisolatie en dubbel glas laten aanbrengen. In 2013 volgden zonnepanelen. Als we niet thuis zijn, zetten we de verwarming laag. Ik lees ook veel over mogelijkheden om energie te besparen. Tegenwoordig kan er veel met infrarood warmte. Dat soort ontwikkelingen interesseren me."
De oplevering van de appartementen staat gepland voor zomer 2020.

De VvE Muiderslotstraat ziet er als volgt uit: 24 appartementen, 4 portieken, Prontobouw (systeembouw), 11 appartementen in eigendom van de bewoner, 13 particulier verhuurd). De gemeente ondersteunt ook graag andere VvE’s actief bij hun verduurzamingsplannen. Belangstelling of plannen om samen te verduurzamen? Neem dan contact op met Eric Verweij via het contactformulier op deze site (zet in het formulier dat de mail voor Eric Verweij is).

Groen dak

De VvE in de Muiderslotstraat is niet de enige vereniging in Tilburg die bezig is met duurzame initiatieven. In de Elzenstraat werd eind vorig jaar een groen dak aangelegd van 825 m2. De eigenaren vroegen er subsidie voor aan. Een groen dak beschermt tegen zonlicht en verlengt de levensduur. In de zomer is het ongeveer 4 graden koeler dan zonder het groen op het dak. De bewoners stelden de aanpassing voor aan de VvE. Die waren enthousiast. Naast een groen dak liggen er in de Elzenstraat ook zonnepanelen op het dak.

[De eigenaren wilden niet met naam in het artikel genoemd worden. De naam is bij de redactie bekend.]