Investeren in een energiezuinig huis: 'iedereen moet het kunnen'

27 augustus 2019
Oscar Dusschooten in zijn keuken

Zelfvoorzienend wonen was meer dan 10 jaar geleden al zijn droom en beweegreden om te gaan voor een duurzaam huis.

Dat en een groot verantwoordelijkheidsgevoel richting de samenleving, maakt dat wethouder Oscar Dusschooten iedere Tilburger de kans  wil geven duurzaam te wonen. "Aan de slag gaan met je huis is hartstikke leuk!"

Een goed geïsoleerd dak, driedubbel glas, vloer-, dak- en muurisolatie… het zijn een paar voorbeelden van duurzame maatregelen in huize Dusschooten. Oscar: "Duurzaam wonen begint bij goed isoleren. Als warmte er niet uit gaat, hoef je het ook niet op te wekken." Een aardwarmtepomp, ledverlichting en vloerverwarming maken zijn huis extra comfortabel en energiezuinig. "De warmtepomp haalt 's zomers warmte uit de vloer. Dat werkt perfect en is een stuk
duurzamer dan airconditioning."

Vrijheid
"De ontwikkelingen staan niet stil, en natuurlijk heeft elk verhaal altijd verschillende kanten. Ik kijk graag naar de positieve kant van het verhaal en ben wars van verzuurde discussies die tot niets leiden. In beweging blijven, stappen zetten en denken in kansen. Daar ga ik voor.  We moeten af van fossiele brandstoffen in vervoer en gebouwen. De manier waarop kan verschillen. Wat mij betreft heeft iedereen de keuzevrijheid, zolang je er maar verantwoord mee omgaat. Milieuvriendelijk en met zo min mogelijk belasting voor onze planeet. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan comfortabel en energiezuinig wonen boven drie truien aan in een koud huis."   

Kansen
"Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om te investeren in een energiezuiniger huis. Daarom ben ik groot voorstander van voorfinanciering. Als overheid kunnen we een bedrag lenen aan inwoners waarmee ze hun huis beter kunnen isoleren. Met de besparing die dat maandelijks oplevert, is het geleende bedrag eenvoudig terug te betalen. Een bank of lening verstrekker kijkt naar eigen lasten en inkomen waardoor een lening niet altijd mogelijk is. Dat kan en moet anders met voorfinanciering door de overheid."

Advies op maat
"Als je bezig bent om je huis energiezuiniger te maken, kom je erachter hoe leuk dat eigenlijk is. Ik spreek uit ervaring", lacht Oscar. "Bij mij thuis liggen nu een paar offertes voor zonnepanelen. Zo ga je toch steeds een stap verder. Wie weet dat er ook nog eens een groen dak op komt. Het benodigde folie ligt er in ieder geval. Of het groen geschikt is voor ons goed geïsoleerde dak, dat zoek ik nog uit."

Met de website aandeslagmetjehuis.nl willen we het mensen zo makkelijk mogelijk maken om stappen te zetten naar een lagere energierekening en meer comfort. Je vindt er nieuws en inspiratie en je kunt er een adviesgesprek inplannen. Een energieadviseur komt thuis langs en laat zien wat mogelijk is met daarbij een kostenplaatje, een indicatie van de maandelijkse kostenbesparing, een overzicht van bouwbedrijven en installateurs uit de regio en als het aan mij ligt dus ook financieringshulp. Aan de slag met je huis is leuker en makkelijker dan je denkt. Plan een afspraak in met de energieadviseur en ervaar het zelf."