Vraag nu een energielabel aan

26 oktober 2020

Vanaf 1 januari 2021 wordt het aanvragen van een energielabel voor een huis of appartement mogelijk fors duurder. Het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt op termijn en wordt vervangen door een meer uitgebreid en veel duurder energielabel.

Een energielabel is verplicht bij het verkopen van een huis. Het huidige energielabel voor woningen kan worden aangevraagd via de website Energielabel voor woningen. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden en kost nu gemiddeld € 7,50.

Voor woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Het plan is dat u vanaf 1 januari 2021 een energielabel aanvraagt door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder:

  • het woningtype
  • de beschikbare documentatie en
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

Kosten

Naar verwachting worden de kosten voor een energielabel vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 190 voor eengezinswoningen en gemiddeld € 100 voor appartementen. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs na 1 januari 2021 duidelijk worden.

Mogelijk uitstel

Een meerderheid in de tweede kamer vindt dat de minister het besluit voor het nieuwe en duurdere energielabel voorlopig moet uitstellen. Een motie met die oproep van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is op 22 september 2020 aangenomen in de Tweede Kamer.