Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de collectieve inkoopactie Zon? Hieronder beantwoordt Susteen de meest gestelde vragen over de actie en over de installaties die meedoen aan de collectieve inkoop. Heeft u nog vragen? Dan kunt u die stellen via het contactformulier. 

Hoe kan ik me inschrijven voor de actie? U kunt zich inschrijven voor deelname via het formulier op aandeslagmetjehuis.nl/inkoopzon. Wat wordt er via de collectieve inkoop van duurzame installaties aangeboden? Via deze inkoopactie worden zonnepanelen, zonneboilers en hybride warmtepompen aangeboden. Wat is het voordeel van meedoen aan de collectieve inkoop? Via deze collectieve inkoopactie weet u waar u aan toe bent. U ontvangt een aanbod op maat voor uw woning en uw huishouden. Daarnaast bent u zeker van een betaalbaar én betrouwbaar aanbod doordat de uitvoerders geselecteerd worden op basis van prijs, kwaliteit én ervaring. Ik ben niet geïnteresseerd in advies over alle aangeboden duurzame installaties. Kan ik ook advies over maar één of twee installaties krijgen? Het kan natuurlijk zijn dat u geen interesse heeft in één of meer van de installaties die in deze collectieve inkoop worden aangeboden. U kunt aan uw adviseur aangeven voor welke installaties (zonnepanelen, zonneboiler en/of hybride warmtepomp) u informatie en eventueel een vrijblijvende offerte wilt ontvangen. Ik heb al zonnepanelen, heeft het dan nog zin om me in te schrijven? Zeker weten. Als er nog ruimte op het dak over is kan het interessant zijn om ook een zonneboiler te nemen, of om zonnepanelen bij te plaatsen. Daarnaast zou u een hybride warmtepomp kunnen overwegen. Waarom betaal ik een eigen bijdrage van 20 euro voor deelname aan de inkoopactie? Om u goed te kunnen adviseren kiezen wij ervoor om vakkundige experts in te schakelen. Deze beoordelen uw huis en zorgen ervoor dat uw vrijblijvende offerte-aanbod goed past bij uw woning en bij uw energieverbruik. Dit persoonlijke bezoek aan huis en bijbehorend advies kosten geld. De gemeente draagt bij aan uw advies, maar wij vragen van u nog een eigen bijdrage van 20 euro om de kwaliteit van het advies te kunnen waarborgen. Komt er een adviseur bij mij thuis langs? Ja, wij plannen met iedereen die deelneemt aan de inkoopactie een bezoek aan huis in. De adviseur kan ter plekke goed inschatten welke producten bij uw woning en bij uw wensen passen. Wat voor aanbod mag ik verwachten? Kunnen er zonnepanelen, een zonneboiler en/of een hybride warmtepomp in uw huis geplaatst worden? Dan ontvangt u voor de geadviseerde producten een vrijblijvende offerte. Alle uitvoerders binnen deze collectieve inkoopactie zijn geselecteerd op prijs, kwaliteit én ervaring. Voor ieder product wordt het aanbod geselecteerd dat het beste bij uw wensen en woning aansluit. Er wordt dus gelet op uw verbruik en bespaarpotentieel, maar bijvoorbeeld ook op uw wensen over het uiterlijk van zonnepanelen. Zo bent u verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs. Uiteraard bepaalt u zelf of u de vrijblijvende offerte(s) ondertekent.
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen. Zo moet er gekeken worden naar de oriëntatie van het dak, naar de hellingsgraad, naar het materiaal waarvan het dak en de dakbedekking gemaakt is en naar eventuele beschaduwing (bijvoorbeeld door bomen). Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar het is wel goed om dit eerst door een professional te laten inschatten.

Wat voor zonnepanelen worden er aangeboden via deze actie?
Standaard monokristallijne zonnepanelen (merk/type, wp) Dit type panelen is zwart van kleur waardoor ze minder opvallen dan de iets goedkopere (blauwe) polykristallijne zonnepanelen die vaak in zonneweides en op bedrijfsdaken. Standaard monokristallijne zonnepanelen zijn hierom de meest populaire keuze onder woningeigenaren.

High performance monokristallijne zonnepanelen (merk/type, wp)
High performance monokristallijne zonnepanelen zijn aanzienlijk efficiënter dan de standaard variant. Hierdoor kunt u meer energie uit een beperkt dakoppervlak halen. Ze zijn wel een stukje duurder, waardoor ze minder snel terugverdiend zijn.

Wat voor omvormers worden er bij de zonnepanelen aangeboden?
Bij zonnepanelen hoort ook een omvormer. Deze zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in de wisselstroom die Nederlandse huishoudens gebruiken. Voor kleine installaties tot 6 panelen hebben wij gekozen voor zogenaamde micro omvormers. Voor installaties met meer dan 6 zonnepanelen adviseren wij standaard een omvormer met optimizers.

Veel installateurs bieden zeer scherpe offertes aan met standaard string-omvormers. Deze omvormers zijn honderden euro’s goedkoper, waardoor het bij deze aanbieders lijkt alsof u een mooie installatie met veel panelen voor weinig geld krijgt. Goedkoop is in dit geval echter vaak duurkoop. Zonnepanelen met standaard string-omvormers werken net als de lichtjes op een kerstboom: doet één zonnepaneel het niet meer, dan doen ze het allemaal niet meer. Dit betekent dat wanneer één paneel minder opbrengt gelijk alle panelen minder opleveren. Dit gebeurt wanneer er een paneel beschadigd is, maar bijvoorbeeld ook als er een deel van de dag schaduw op één of meer panelen valt.

Micro-omvormers en omvormers met optimizers zorgen er juist voor dat ieder paneel op zijn eigen top kan presteren. Zo haalt u meer stroom uit hetzelfde aantal zonnepanelen. Ook kunt u bij micro-omvormers en omvormers met optimizers met behulp van monitoring de opbrengst per paneel inzien. Zo kunt u controleren of alle panelen opbrengst genereren. Als er onverhoopt een zonnepaneel kapotgaat weet u direct welk paneel dit is. Bijkomend voordeel: zowel omvormers met optimizers als micro-omvormers gaan aanzienlijk langer mee dan de meeste standaard string-omvormers. Dit levert ook langere garanties op (12 tot zelfs 20 jaar) dan de gangbare garanties op standaard string-omvormers (5 tot 10 jaar).

Is het mogelijk om mijn zonnepanelen te combineren met een warmtepomp?
Ja. Vaak is het een goed idee om zonnepanelen en een warmtepomp te combineren. Met zonnepanelen kan het extra stroomverbruik van de warmtepomp gecompenseerd worden, wat het voordeel van verduurzaming verder doet oplopen.

Moet ik mijn zonnepanelen (laten) schoonmaken?
Doorgaans houdt de regen uw panelen schoon genoeg om een (bijna) optimaal rendement te blijven leveren. Het schoonmaken van panelen levert dan ook slechts een zeer beperkt opbrengstvoordeel op. Soms kan vuil, bijvoorbeeld vogelpoep, zodanig hardnekkig zijn dat een regenbui niet genoeg is om uw panelen schoon te krijgen. U kunt in dit geval uw panelen zelf reinigen of laten reinigen. Belangrijk is dat hierbij alleen regenwater of gedemineraliseerd water en een doek of zachte spons worden gebruikt. Schoonmaakmiddelen, (kalkrijk) kraanwater en harde sponsen of borstels kunnen een negatief effect hebben op de werking van de zonnepanelen.

Hoeveel onderhoud vergen zonnepanelen?
Zonnepanelen vergen vrij weinig onderhoud. Wel is het raadzaam om eens in de zoveel tijd te controleren of alles nog naar behoren werkt. U controleert de opbrengst van uw panelen gemakkelijk zelf met de bijgeleverde monitoringsoftware.

Hoeveel voordeel haal ik uit zonnepanelen?
Zodra u zonnepanelen op uw dak heeft liggen gaat u besparen. Het voordeel bedraagt vaak honderden euro’s per jaar, en zonnepanelen gaan meer dan 20 jaar mee. Zonnepanelen verdienen zichzelf meestal al binnen zo’n 6 tot 8 jaar terug, waardoor er een aanzienlijke winst te behalen valt. Daarnaast kunnen particulieren in de meeste gevallen de btw op de aanschaf van hun zonnepanelen (21%) terugvragen. Hierdoor verdient u uw investering nog sneller terug.
Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor een zonneboiler? Er zijn verschillende factoren die effect hebben op de geschiktheid van uw woning voor een zonneboiler. Zo moet er gekeken worden naar de oriëntatie van het dak, naar de hellingsgraad, naar het materiaal waarvan het dak en de dakbedekking gemaakt is en naar eventuele beschaduwing (bijvoorbeeld door bomen). Ook moet er in de woning genoeg geschikte ruimte voor het boilervat zijn. In veel woningen kan een zonneboiler toegepast worden, maar het is wel goed om dit eerst door een professional te laten inschatten. Wat voor zonneboilers worden er aangeboden? Via deze inkoopactie kunt u offertes krijgen voor Solesta Silverline zonneboilers. Solesta is een Nederlandse producent die kwaliteitsproducten tegen een redelijke prijs levert. Doordat deze fabrikant verschillende systemen levert is er bijna altijd een zonneboiler die goed aansluit op het warm tapwaterverbruik in uw huishouden. Wat doet een zonneboiler? Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om uw tapwater op te warmen. Zo kunt u bijvoorbeeld douchen op zonne-energie. De collector op het dak vangt de warmte op, en transporteert deze naar een boilervat waarin de warmte wordt opgeslagen tot het moment dat u warm water nodig heeft. Kan ik mijn wasmachine op de zonneboiler aansluiten? Ja, vaak is het mogelijk om ook warm water van de zonneboiler te gebruiken voor de wasmachine. Hiervoor heeft u wel een zogenaamde hot-fill nodig. Dit is een apparaat dat tussen de wasmachinekraan en de wasmachine geplaatst wordt. De hot-fill maakt het mogelijk om het warme water van de zonneboiler te gebruiken in de wasmachine. Uw adviseur kan u vertellen of een hot-fill in uw woning mogelijk is, en wat hiervoor nodig is. Ook kan de hot-fill als extra optie worden meegenomen in uw vrijblijvende offerte. Hoeveel onderhoud vergt een zonneboiler? Een zonneboiler vergt vrij weinig onderhoud. Wel is het raadzaam om jaarlijks te laten controleren of alles nog naar behoren werkt. Zo blijft u zeker van een goed rendement en komt u niet voor onverwachte kosten te staan. U kunt rechtstreeks met de installateur die de zonneboiler voor u plaatst een onderhoudscontract afsluiten. Hoeveel voordeel haal ik uit zonneboilers? De besparing die u met een zonneboiler kunt bereiken is van veel factoren afhankelijk. De omvang van uw gezin en uw gebruik van douche en bad hebben bijvoorbeeld veel invloed op het rendement dat u uit een zonneboiler haalt. Vooral voor huishoudens van 3 of meer personen is een zonneboiler vaak interessant. Een zonneboiler verdient zichzelf meestal binnen zo’n 10 à 12 jaar terug. Momenteel is er een landelijke subsidie op zonneboilers beschikbaar. Dit kan vele honderden euro’s op de aanschaf van een zonneboiler schelen. Meer info via RVO.
Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp? Een warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerd huis. Daarnaast is het belangrijk dat er ruimte in de buurt van de CV-ketel vrij is om het binnendeel op te hangen, en dat er een geschikte locatie voor het buitendeel van de warmtepomp is. Daarnaast moet uw afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming etc.) geschikt zijn voor een warmtepomp. Onze adviseurs controleren deze punten tijdens het bezoek aan huis, zodat u weet of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. Wat voor warmtepompen worden er via deze actie aangeboden? Er is gekozen voor hybride lucht/water warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw CV-ketel. De woning wordt hiervan dus niet aardgasvrij, maar u kunt wel fors op uw gasverbruik besparen. In deze inkoopactie is gekozen voor de Techneco Elga en de Daikin Intergas Hybride. Dit zijn betrouwbare en betaalbare warmtepompen die een goed rendement opleveren. Wat doet een hybride lucht/water warmtepomp? De warmtepompen die via deze inkoopactie worden aangeboden zijn zogenaamde lucht/water warmtepompen. Dit type warmtepomp haalt via een buitendeel (een ventilator met compressor) warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt om het water in uw centrale verwarmingssysteem te verwarmen. Wanneer het buiten te koud wordt en de warmtepomp niet meer genoeg warmte uit de lucht kan halen vult de CV-ketel het tekort aan. Zo bespaart u op uw stookkosten maar zit u nooit in de kou. Maakt u gebruik van stadsverwarming? Ook woningen die zijn aangesloten op warmtelevering kunnen worden voorzien van een hybride warmtepomp. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Het buitendeel van de aangeboden warmtepompen bevat ventilatoren en een compressor. Deze maken geluid. Ook kunnen er trillingen worden doorgegeven via de muur, het dak of de grond waaraan/-op de warmtepomp bevestigd is. Het geluid van dit buitendeel is vergelijkbaar met dat van een koelkast of vaatwasser. Hoeveel geluid het buitendeel precies maakt en hoe hinderlijk dit geluid wordt gevonden is afhankelijk van het type warmtepomp en de plaatsingswijze en -locatie. Zowel tijdens het adviesbezoek als tijdens de plaatsing is dit een belangrijk aandachtspunt voor adviseur en uitvoerder. Kan ik een warmtepomp ook gebruiken om mijn huis te koelen? De warmtepompen uit deze inkoopactie kunnen, afhankelijk van het type, ook gebruikt worden om een woning (beperkt) te koelen. Hiervoor dient u wel ventilatorconvectoren met condensafvoer of vloerverwarming in huis te hebben. Het koelen van een woning kost natuurlijk extra energie, waardoor een warmtepomp die ook wordt gebruikt om te koelen minder financieel voordeel op zal leveren. Waarom worden er geen all-electric warmtepompen aangeboden? Met een all-electric warmtepomp wordt een woning aardgasvrij. Deze warmtepompen zijn echter een stuk duurder dan hybride varianten, en stellen hogere eisen aan uw isolatie en uw afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming etc.). Hierdoor is dit geen geschikt product om collectief in te kopen. Wilt u toch graag volledig aardgasvrij wonen? Dan kunt u ervoor kiezen om een regulier energieadvies aan te vragen. Hoeveel onderhoud vergt een warmtepomp? Een hybride warmtepomp vergt vrij weinig onderhoud. Wel is het raadzaam om jaarlijks te laten controleren of alles nog naar behoren werkt. Zo blijft u zeker van een goed rendement en komt u niet voor onverwachte kosten te staan. U kunt rechtstreeks met de installateur die de warmtepomp voor u plaatst een onderhoudscontract afsluiten. Hoeveel voordeel haal ik uit een hybride warmtepomp? De warmtepomp zal ervoor zorgen dat uw CV-ketel veel minder gas nodig heeft om uw huis te verwarmen. Dit kan doorgaans 50 tot 90% van uw gasverbruik schelen. Hier staat wel tegenover dat een warmtepomp stroom verbruikt. Vaak kan dit gecompenseerd worden met (extra) zonnepanelen. Susteen kan u informeren over deze compensatiemogelijkheid. Een goed geïnstalleerde warmtepomp verdient zichzelf in de meeste gevallen binnen ongeveer 8 tot 14 jaar terug. Momenteel is er een landelijke subsidie op warmtepompen beschikbaar. Dit kan vele honderden euro’s op de aanschaf van een hybride warmtepomp schelen. Meer info via RVO.