Quirijnstok

Quirijnstok aardgasvrij

Duurzaamheid is een belangrijk thema in Tilburg. De gemeente Tilburg heeft bij het ministerie een verzoek ingediend om samen met onder andere de bewoners van de wijk Quirijnstok te kijken naar manieren waarop aardgasvrij wonen mogelijk gemaakt kan worden. En daar hebben we u bij nodig. Met deze brief brengen we u op de hoogte van de laatste stand van zaken wat betreft aardgasvrij wonen.


Wat is aardgasvrij en waarom is dit belangrijk?
Aardgasvrij betekent dat u een andere keuze dan aardgas gebruikt om uw woning te verwarmen, warm water op te wekken en te koken. Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken. En als we stoppen met de aardgaswinning in Groningen in 2030, moeten we aardgas gaan importeren. Dat zal ertoe leiden dat de aardgasprijs omhoog gaat en we afhankelijk worden van andere landen. Om energie betaalbaar te houden,  is het slim om te kijken naar andere keuzes dan aardgas.

Waarom Quirijnstok?
De gemeente Tilburg heeft een rijksbijdrage gekregen voor het aardgasvrij maken van een wijk. Dit geld is bedoeld om andere opties voor aardgas te vinden en om onderzoek te doen naar aardgasvrij wonen. De gemeente heeft gekozen dit geld te investeren in aardgasvrij wonen in de wijk Quirijnstok. In Quirijnstok zijn al een aantal bewoners aan de slag gegaan met aardgasvrij wonen. Daarnaast is Quirijnstok een interessante mix van huurwoningen, koopwoningen en flats. Zo kunnen we onderzoeken hoe we verschillende soorten woningen bij elkaar aardgasvrij kunnen maken.

Wie betaalt dat?
De kosten van de energietransitie vormen een flinke opgave. Zowel de aanleg, ombouw, doorontwikkeling en het onderhoud van aardgasvrije keuzes kosten geld. De hoogte en verdeling van de kosten is nog niet duidelijk, dit zal na verder onderzoek pas duidelijk worden. De gemeente Tilburg draagt een deel van de kosten, maar aardgasvrij worden vraagt ook wat van u. Hebt u een koopwoning en gaat u aardgasvrij wonen? Dan zijn er kosten op het moment dat u uw woning gaat aanpassen. Vaak verdient u deze kosten terug omdat uw energiekosten kunnen dalen. Huurt u een woning? Dan is het raadzaam dat u met uw verhuurder in gesprek gaat over de mogelijkheden en kosten van aardgasvrij wonen.

Wat als ik niet wil?
Op dit moment is het aanpassen van uw huis tot een aardgasvrije woning niet verplicht. Maar het is belangrijk dat u alvast nadenkt over de toekomst. Met een aantal aanpassingen kunt u er nu al voor zorgen dat u minder aardgas verbruikt en heeft u uiteindelijk minder kosten.

Hoe nu verder?
De gemeente Tilburg onderzoekt samen met bewoners van Quirijnstok, woningcorporaties, Enexis en diverse deskundigen hoe de wijk op termijn aardgasvrij kan worden gemaakt. Dat doen we op de volgende manieren:

  • Vanaf woensdag 12 juni 2019 zijn projectleden van de gemeente Tilburg tweewekelijks tussen 15.00 en 17.00 uur aanwezig in wijkcentrum De Symfonie. De projectleden zijn aanwezig in de even weken. Bij hen kunt u terecht met vragen, opmerkingen of gewoon voor een praatje over het aardasvrij worden van Quirijnstok. U kunt zonder afspraak binnenlopen.
  • In het najaar organiseert de gemeente Tilburg een aantal informatiemarkten voor alle bewoners van de wijk Quirijnstok. Hier kunt u in gesprek gaan met verschillende organisaties die betrokken zijn bij het aardasvrij worden van Quirijnstok. U ontvangt hiervoor van de gemeente Tilburg per post een uitnodiging.

Hebt u nog vragen? Bekijk de uitgebreide lijst met veelgestelde vragen of stel uw vraag via aardgasvrijewijken@tilburg.nl 

Wilt u de presentaties van de bewonersavond terugkijken? De presentatie van de gemeente Tilburg kijkt u hier terug. De presentatie van Buurkracht download u hier.

Denk mee!
De gemeente Tilburg wil graag dat zoveel mogelijk bewoners van Quirijnstok mee denken over de manier waarop we samen Quirijnstok aardgasvrij kunnen maken. Wilt u meedenken over de toekomst van de wijk? Meld u aan voor de brainstromgroep via aardgasvrijewijken@tilburg.nl 

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuws uit de wijk? Meld u via onderstaand formulier aan voor de nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief:

* indicates required